Tuesday 21 May 2013

Apa itu Resveratrol?


Resveratrol adalah sejenis plolyphenol yang dipanggil phytoalexin, merupakan sejenis bahan yang dikeluarkan oleh tumbuhan sebagai pertahanan tumbuhan tersebut terhadap penyakit. Ia dihasilkan daripada tindakbalas tumbuhan terhadap jangkitan kulat, tekanan, kecederaan akibat dirosakkan haiwan, sinar UV, cuaca ekstrem dan sebagainya.

Tumbuhan yang menggunakan pestisid dan herbisid biasanya tiada atau kurang menghasilkan bahan ini kerana mereka dilindungi oleh racun perosak tersebut.

Tumbuhan yang paling banyak menghasilkan resveratrol adalah anggur, raspberi dan kacang.

Menurut American Cancer Institute, resveratrol adalah antioksidan yang sangat berkuasa. Ia menggurangkan pengaktifan NF kappa B, yakni sejenis protein yang dikaitkan dengan pembentukan kanser dalam tubuh.

Menurut laporan kajian yang dibuat oleh Department of Biochemistery and Molecular Biology, New York Medical Collage, resveratrol menjadikan proses proliferation dalam kanser payudara menjadi kurang aktif.

Menurut American Cancer Institute, meminum sumber resveratrol setiap hari menurunkan risiko kanser prostat. Malah meminumnya sekali seminggu boleh menurunkan risiko kanser prostat sebanyak 60%. 

Anggur muscadine adalah anggur yang paling tinggi nilai resveratrolnya. Ikatan kimia dalam anggur muscadine ini jauh berbeza dari anggur jenis lain, yang mana ia kaya dengan anthocyaninns yang mempunyai antioksidan yang tinggi dan menunjukkan beberapa kesan antitumor, termasuk menghalang sintesis DNA dalam kanser payudara dan perkembangan saluran darah dalam sesetengah tumor, termasuk enzim perebak tumor. 

Menurut Department of Patholody, Northwestern University Feinberg School of Medicine, membantutkan perkembangan CCR6-mediated migration pada sel yang rosak dalam kes diabetes.

Resveratrol juga terkenal sebagai agen anti penuaan. Dalam kajian Douglas Mental Health University Institute, McGill University, resveratrol melindungi kulit serta melambatkan kesan penuaan kulit dan lain-lain kesan penuaan pada kulit. 

Resveratrol juga berperanan daalam meningkatkan tahap 'kolesterol baik' dan melindungi dadri kerosakan arteri, sekaligus menjaga kesihatan jantung.

Masyarakat di Barat, mengambil wain merah untuk mendapatkan sumber resveratrol, namun kajian terbaru menunjukkan kesan alkohol pada wain boleh memberi kesan kepada golongan tertentu.

Jadi sebagai alternatif yang selamat dan halal, untuk resveratrol ini, Shaklee telah mengeluarkan produk yang sangat bagus VIVIX yang mana :-  

  • Satu sudu teh Vivix mengandungi resveratrol yang bersamaan dengan 100 gelas wain merah (jangan minum wain, haram!)
  • 2500 kajian yang diterbitkan terhadap bahan-bahan yang digunakan dalam Vivix
  • Vivix adalah 10 kali lebih power dari resveratrol semata-mata

Siapa yang patut mengambil Vivix?
  • Warga emas
  • Mereka yang mempunyai risiko kanser
  • Mereka yang dikatakan ada keturunan kanser
  • Mereka yang menghidap Diabetes Jenis 1
  • Mereka yang ingin mejaga kecantikan kulit
  • Mereka yang tua sebelum masanya
  • Mereka yang tinggi kolesterol dalam darah
  • Mereka yang berisiko sakit jantung



*** Jangan ambil Vivix sekiranya anda sedang menjalani rawatan kimoterapi

Pemberian yang pasti disukai oleh ibu dan bapa anda.....Jom dapatkan satu untuk kesihatan mereka!



Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Untuk sebarang pertanyaan dan pesanan, hubungi

Roshalina Shahlan
Shaklee Independent Distributor ( ID : 910043)
contact no |  whatsapp : 012-369 3469
FB Page : Vitamin Store

No comments:

Post a Comment

 

Copyright © 2011 Reserved to Chantik Menarik Design with love by CikBulat